Hoofdstad: Nairobi
Valuta: Keniaanse shilling
President: Uhuru Kenyatta
Inwonersaantal: 53,77 miljoen

Kenia ligt aan de oostkust van Afrika en wordt doorsneden door de evenaar. Deze vroegere Britse kolonie is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en staat bekend om de fantastische wildparken, de tropische kustlijn en de op een na hoogste berg van Afrika: Mount Kenya. 

In het land wonen meer dan 53 miljoen mensen. De meerderheid hangt het christelijk geloof aan maar door de Arabische koloniale invloeden is er ook een islamitisch deel van de bevolking.

Vaak gestelde vragen

Vraag & Antwoord

Beste reistijd
Kenia ligt precies op de evenaar en kent een aangenaam tropisch klimaat. Hierdoor worden verschillen in weer voor een belangrijk deel bepaald door de ligging en de hoogte. De kuststreken zijn in de regel vochtiger dan de binnenlanden en des te hoger een plaats is gelegen, des te koeler het is.
Het is lastig om één beste reistijd te bepalen, omdat dit per gebied verschilt:

Beste reistijd voor het binnenland
In het centrale heuvellandschap en de Riftvalley liggen de maximum temperaturen het hele jaar tussen de 22 en 26 graden. De regentijd in het binnenland vindt plaats in de maanden maart, april en mei. Ook in de maanden oktober en november valt meer regen dan normaal. De maximum temperatuur ligt in de maanden oktober tot en met maart rond de 27 graden.
De beste tijd om te reizen in Kenia zijn de maanden juni tot en met september en vanaf december tot en met einde februari. Het is dan over het algemeen droog en de wegen zijn goed berijdbaar.

Beste reistijd voor de kust
De temperatuur voor de kustregio ligt het hele jaar door enkele graden boven de temperatuur op het binnenland. Dit gebied kent een lang droogseizoen van juni tot september en een kort droogseizoen in december, januari en februari. Beide periodes kenmerken zich door warme dagen met weinig regenval.

Taal
In Kenia worden meer dan 60 verschillende talen gesproken. De officiële talen zijn het Engels en het Swahili. Het is altijd leuk om een paar Swahili woorden van de chauffeur te leren.

De keuken van Kenia
Tijdens de rondreis zul je bij de meeste accommodaties tijdens het diner westerse gerechten voorgeschoteld krijgen zoals rijst of aardappelen met vlees en vis. Bij het ontbijt kun je naast het continentale of Engelse buffet soms ook lokale specialiteiten als chapati vinden, gefrituurd platbrood. De lunchbox die je meekrijgt op safari is vaak gevuld met een sandwich, een gekookt ei, kip en wat drinken.
De Kenianen zelf eten vaak ugali (een soort maisdeeg) of rijst, al dan niet gecombineerd met vlees of saus. Vlees staat zeker niet dagelijks op het menu voor de lokale bevolking omdat de meeste mensen dit niet kunnen betalen. Voor lekker eten kan je bij ons terecht voor de nodige info, wij geven je graag de goede restaurantjes waar je vooral in de kuststreek kan genieten van de verse schaal- en schelpdieren.
Wij raden aan om vooral de plaatselijke restaurants te gaan bezoeken, deze zijn niet toeristisch maar fantastisch lekker en aan zeer gunstige prijzen.

De tijd in Kenia
Kenia valt in tijdzone UTC+3. Dit houdt in dat het tijdens onze zomertijd in Kenia 2 uur later is en tijdens onze wintertijd 1 uur later dan in Nederland en België.

Internet/ Wifi
In vrijwel alle hotels is tegenwoordig wifi aanwezig. Ook in de lodges van de wildparken heb je wifi maar vaak alleen in de algemene ruimtes en niet op de kamer of in de tent. Vergeet niet de mobiele data en dataroaming op je telefoon uit te zetten bij aankomst in Kenia. Zo voorkomt je hoge kosten. Maak alleen gebruik van internet via wifi.

Telefoneren
Bellen naar België binnen Kenia is vaak duur via een Belgische provider. Check voordat je op reis gaat de mogelijkheden en tarieven van je telefoonprovider.
Als je langere tijd in Kenia blijft is het aangeraden om een lokale simkaart te kopen. De belangrijkste provider is Safaricom.
Wij raden aan om met het thuisfront te bellen als je wifi hebt, via Skype of Whatsapp.

Alarmnummers (landelijk)
Algemeen alarmnummer: 112 / 999

FINANCIEEL

Valuta
De munteenheid van Kenia is de Keniaanse Shilling. In de meeste grote plaatsen in Kenia kun je pinnen met je bankpas en op veel plaatsen wordt een creditcard geaccepteerd. Het is verstandig om contante US dollars achter de hand te houden zodat je geld kunt wisselen als er geen pinautomaten in de buurt zijn (bijvoorbeeld in de wildparken). Veel lodges accepteren ook US dollars als betaalmiddel en ook het geven van fooien met US dollars is zeer geaccepteerd.
Controleer voor vertrek of je bankpas geschikt is om buiten Europa mee te betalen. In verband met de veiligheid wordt dit vaak automatisch beperkt door de bank. Neem contact op met je bank voor meer informatie, want je kan in Kenia maximum 40000 Kes afhalen per dag ( wat overeenkomt met ongeveer 312 euro)
Neem dus zeker ook je gewone bankkaart mee ( bij instellingen kies je dan voor “wereld”). Er zijn enkele banken waar je met de gewone bankkaart geld kan pinnen.
Als je enkel een creditkaart meeneemt kan je in de problemen komen als je betalingen wil doen.

Fooi geven
Het geven van fooien in restaurants, privéchauffeurs en aan gidsen van tours is een normaal gebeuren (maar wel optioneel). In restaurants kun je uitgaan van 10% van het totaalbedrag. De meeste hotels hebben een tip box waar je een eventuele fooi in kwijt kunt die verdeeld wordt onder het personeel. Voor de chauffeur/gids kun je uitgaan van een fooi tussen de 15 en 20 USD per groep per dag, afhankelijk van hoe tevreden je bent. Als je tijdens een excursie begeleid wordt door een lokale gids wordt een fooi ook zeer op prijs gesteld.

Entreegelden
De entreegelden voor de nationale parken zijn behoorlijk fors in Kenia. Meestal boek je een safari voor 2 of 3 dagen, kan ook voor een langere periode ( afhankelijk van je budget)waar de overnachtingen en het eten zijn inbegrepen. De ingangsprijs van de parken zijn dan ook inclusief. Dat maakt dat de safari’s vrij prijzig zijn in Kenia. Je bepaalt natuurlijk zelf hoeveel je daaraan wil uitgeven. Verdere info hieromtrent zijn bij ons te verkrijgen.

WAT NEEM IK MEE?

Stekker
In Kenia is de voedingsspanning 240 volt bij 50 hertz. De meeste stopcontacten hebben normaal gesproken een type G stekker nodig. Het handigste is om een wereldstekker mee te nemen.

Kleding
Dunne, los vallende kleding is in Kenia het prettigst. We raden aan om laagjes mee te nemen. In de zon kan het erg warm zijn, maar als deze weg is dan kan het zeker als je op hoogte bent snel afkoelen. Neem daarom ook een trui of vest mee. In de koelere maanden is een jas aan te raden. Mocht je vroeg op pad gaan voor een safari dan is het zeker nodig om goede warme kleding mee te nemen.
Als je bijvoorbeeld een wandelsafari gaat maken tussen de wilde dieren, zorg dan voor kleding in neutrale kleuren, stevige dichte schoenen en een lange broek. Daarnaast is het meenemen van een verrekijker handig voor op safari. Het kan wel eens voorkomen dat de elektriciteit uitvalt, een zaklamp kan dan handig zijn.

Reisdocumenten
Kenia kent een visumplicht. Dit e-visum is voor vertrek via internet te regelen via http://evisa.go.ke/evisa.html. Kosten zijn 50 USD. Je paspoort moet na vertrek uit Kenia nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Internationaal paspoort
Aan te vragen bij je gemeente, hou rekening met 7 werkdagen.

Health Form
Wij zorgen voor het opmaken van je Health form voor Kenia, alsook bij terugkomst in België

PCR Covid Test
Momenteel moet er een negatieve PCR test zijn om naar Kenia te vliegen niet ouder dan 72u.
Bij terugkomst zorgen wij voor een PCR Test in Kenia bij onze vaste dokter zodat jullie probleemloos het vliegtuig naar huis kunnen nemen. Voor deze test hoeven jullie niet naar een ziekenhuis, onze plaatselijke dokter komt deze test afnemen op de voorlaatste dag in jullie verblijf zelf. Voorlopig moet er ook de eerste dag in België alsook de 5de dag nog getest worden.
Deze situaties volgen wij voor jullie op de voet op, voor onze klanten moet het een zorgeloze vakantie zijn.

GEZONDHEID

Vaccinaties
Als je op reis gaat is het belangrijk dat je goed beschermd bent en de juiste vaccinaties krijgt. Het instituut voor tropische geneeskunde in Antwerpen is hiervoor de aangewezen plaats, deze mensen geven je ook alle info alsook de nodige inentingen. Maak afspraak enkele weken voor je vertrek via deze link: https://www.itg.be/N/medische

Muggen
In heel Kenia komt malaria voor. Wij adviseren dan ook het gebruik van malariapillen. Vergeet ook geen muggenlotion mee te nemen met een voldoende deet gehalte ( minimum 50 %)

VERVOER

Auto met chauffeur
Wij bieden jullie enkele vaste chauffeurs aan waarmee wij zelf samen werken als je op safari gaat, ophalen en terugbrengen naar de luchthaven,… Alles is bespreekbaar en wij zorgen ervoor dat jullie steeds het geschikte vervoer ter plaatse hebben gedurende je volledige reis. Waar je ook wil zijn, op restaurant, shoppen, een uitstapje, een drankje, sigaretten……noem maar op, zij zullen je overal naartoe brengen en je opwachten tot je klaar bent. Indien nodig gaan ze zelfs mee met jullie zodat je bijvoorbeeld bij een aankoop de correcte prijs betaald, want let op……White is Money in Kenia. Wij zorgen steeds voor je veiligheid, en onze chauffeurs zorgen er mede voor dat je zonder zorgen kan doen waar je zin in hebt. Ook wij zijn steeds in de buurt indien er vragen of problemen zouden zijn.

Vliegtuig
Om grotere afstanden af te leggen kun je best kiezen voor een binnenlandse vlucht. Deze vallen heel goed mee qua prijs en is ook de snelste manier om zich te verplaatsen. Ook hierbij helpen wij jullie om alles te regelen. Zo heb je vluchten tussen Nairobi en Malindi, maar ook naar Lamu, afhankelijk van je eigen keuze en wat je wil bezichtigen. Deze route wordt het meest gekozen als je de stranden wil ontdekken. Ook het binnenland biedt nog talrijke binnenlandse luchthavens om je vervoer zo comfortabel mogelijk te maken. Dit kan ter plaatse zelf nog allemaal gekozen worden (als je houdt van onvoorziene uitstapjes) maar kan ook reeds op voorhand in orde gebracht worden. Ook dit brengen wij voor jullie in orde.

Scroll naar boven