Kakamega is de hoofdstad van de Keniaanse provincie Magharibi in het westen van Kenia.  Kakamega telt 60.000 inwoners en heeft een levendige markt. In de nabije omgeving van de stad bevindt zich het allerlaatste stukje regenwoud het “Kakamega Forest”.

Het woud ligt in het stroomgebied van het Victoriameer, ongeveer 40 km ten noorden van Kisumu. De regenval is ongeveer 2.001 mm per jaar.

Het bos bevat grote populaties zwart-witte Colobus en roodstaartaap.Verschillende West-Afrikaanse boszoogdieren komen er in voor, zoals Potto, Reuzenotterspitsmuis en Lord Derby’s Anomalure .

Er zijn ten minste 28 slangensoorten geregistreerd, waaronder de zeldzame Goudcobra

Kakamega heeft een rijke diversiteit

Twee opmerkelijke en bedreigde bosamfibieën, Leptopelis modestus en Hyperolius lateralis, zijn geregistreerd (Duff-MacKay 1980). De vlinderfauna van het bos is zeer divers, er komen ongeveer 350 soorten voor, waaronder ten minste één endemische soort, Metisella kakamega, en een bijna-endemische, Euphaedra rex (Larsen 1991).

Ten minste 16 vogelsoorten komen voor in Kakamega zoals de Grijze Papegaai, De grasachtige open plekken hebben hun eigen kenmerkende fauna, met veel vochtige graslandsoorten.

Kakamega heeft een rijke diversiteit aan bomen, de zeldzaamste is de liaan.

Kakamega Forest ligt op 90 km van Kisumu.

Kakamega Forest bevat een aantal van Afrika’s grootste harde en zachte houtsoorten: zoals teak Elgon, Schitterende orchideeën zitten tussen de takken van de grotere bomen.

Vogelliefhebbers en biologen zullen dit woud een paradijs vinden. Het woud kent 160 boomsoorten, 360 vogelsoorten, talloze vlindersoorten, primaten en slangen. Wandelend onder het weelderige kronendak kan men genieten van de mooie kleuren, exotische vogel geluiden en de geuren van hout, bloemen en mos. In Kakamega kan men, onder begeleiding van lokale gidsen verschillende routes bewandelen. De wandeling naar Buyango Hill, het hoogste punt van het bos, is een must voor bezoekers van dit regenwoud. De namen van de inheemse bomen op de routes worden aangegeven met hun lokale en Latijnse namen. Het bos is een beschermd gebied van Kenia geworden in 1933 aangezien dit deel een onderdeel vormt van het vitale ecosysteem voor de omgeving.

Carnivoren / Zoogdieren

De carnivoren en zoogdieren die in dit gebied voorkomen zijn: het boszwijn, de grijze duiker, de servals, de civet, de klauwloze otter en een aantal fascinerende nachtdieren vliegende eekhoorn, de ground pangolin voorzien van schubben, stekelvarken en soms het luipaard.

Primaten

Diverse primaten waaronder de zwartwitte franjeaap en de De Brazza aap (bekend als’ Karasinga ‘in het Swahili, dankzij de opvallende witte baard). Ze zijn te vinden in het aangrenzende Kisere bosgebied.

Bovendien komen hier tal van zeldzame soorten van primaten voor, zoals de blauwe meerkat (vaak gezien in de buurt van de Ishiuki Falls), de olijfkleurige bavianen en de rodestaart apen.

Flora en Fauna

Kakamega kent ongeveer 160 boom- en struik soorten en aantal inheemse plantensoorten, voornamelijk varens en orchideeën.
Kakamega is het meest bekend om de 360 soorten vogels die hier bekend zijn. De avifauna is een mix van laagland en hoogland soorten, maar laagland elementen domineren. Negen van de soorten die nergens anders in Kenia voorkomen zijn, turaco soorten, neushoornvogels, Turner’s Eremomela (Eremomela turneri) en Chapins’ vliegenvanger (Muscicapa Lendu) worden bedreigd.

Insecten zijn overvloedig aanwezig waaronder de Goliath kevers is heel spectaculair. Er zijn ook vele kleurrijke vlinders. Vooral goed vertegenwoordigde groepen zijn mieren en kevers. Buikpotige weekdieren, duizendpoten en spinnen zijn hier alledaags.

Kakamega is verder bekend om zijn diversiteit aan reptielen, soorten slangen, hoewel ze soms moeilijk te vinden zijn. De soorten slangen zijn vipers, adders, zwarte en groene mamba en door de lokalen vermaarde en gevreesde cobra’s.

Varanen en hagedissen zijn hier aanwezig, verschillende skink soorten, kameleon en agamas soorten. De meest voorkomende amfibieën zijn vertegenwoordigd door een aantal kikvors soorten, de meest voorkomende zijn de Bufo en Phrynobatrachus padden en Ptychadena (Rana) mascariensis kikkers.

Affordable Travels

Aliqua vivamus laoreet eveniet, laoreet.

Guided Experiences

Aliqua vivamus laoreet eveniet, laoreet.

Group Discounts

Aliqua vivamus laoreet eveniet, laoreet.

Guest Support

Aliqua vivamus laoreet eveniet, laoreet.

Scroll naar boven